direct naar inhoud van 2.3 Functionele structuur
Plan: Hoofddorp Hoofdweg 793-795
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0394.BPGhfdhoofdweg793-C001

2.3 Functionele structuur

Functionele structuur van directe omgeving

Het plangebied maakt fysiek onderdeel uit van de wijk Hoofddorp Toolenburg. De woonomgeving van Toolenburg wordt door de bewoners als een van de meest positieve van alle woongebieden in Haarlemmermeer beoordeeld. Zoals hierboven beschreven, komen in de directe omgeving van het plangebied diverse woning typologieën voor: geschakeld, twee-onder-een-kap en vrijstaand.

De Hoofdvaart heeft een belangrijke functie in het drooghouden van de Haarlemmermeerpolder. De Hoofdvaart heeft geen functie meer voor de scheepvaart. De Hoofdweg vormt een belangrijke ontsluitingsroute voor de kern Hoofddorp. De Hoofdweg Westzijde, waaraan het plangebied is gelegen, heeft met name een lokale verkeersfunctie en is verkeersluw. De Hoofdweg Oostzijde maakt deel uit van de hoofdinfrastructuur van Hoofddorp en vormt tevens een belangrijke verbinding met de kern Nieuw-Vennep. De weg is ook ingericht voor deze verbindingsfunctie. Aan de zijde van het plangebied ligt een vrijliggend fietspad.

Rondom het plangebied zijn diverse voorzieningen aanwezig. Op zo'n 400 m van het plangebied liggen diverse scholen. Op zo'n 600 m, voorbij de Calatravabrug 'Luit', ligt een sportpark. Centraal in Toolenburg, op zo'n 1.200 m, ligt het overdekte winkelcentrum Toolenburg. De afstand tot het centrum van Hoofddorp, waar zich winkels, restaurants en culturele voorzieningen bevinden, bedraagt zo'n 1.500 m.